Kaderbrief 2021-2024

Inleiding

Geachte Provinciale Staten,

Hierbij ontvangt u de Kaderbrief 2021-2024. De Kaderbrief komt in plaats van de Kadernota, welke onderdeel is van de planning & control cyclus. In een kadernota stellen Provinciale Staten de beleidskaders en bijbehorend financieel kader vast, op basis waarvan het college de meerjarenbegroting 2021 – 2024 opstelt. Het zijn echter bijzondere en onzekere tijden. Daarom verkiest het college van Gedeputeerde Staten dit jaar een Kaderbrief boven een Kadernota.

Kaderbrief
Voor het kunnen opstellen en behandelen van een kadernota moet het college en Provinciale Staten beschikken over betrouwbare, bruikbare en zo volledig mogelijke gegevens en informatie. In deze brief lichten wij toe, waarom deze momenteel nog onvoldoende voorhanden zijn. Wij hebben daarom besloten u dit jaar geen Kadernota maar een Kaderbrief te sturen. In deze Kaderbrief duiden wij het financiële beeld op hoofdlijnen en geven wij een indicatie voor de meerjarenbegroting. Recent is de keuze voor een Kaderbrief al in de commissie BEM toegelicht, mede naar aanleiding van vragen van enkele fracties.  

Door deze Kaderbrief met u te bespreken, geven wij niet alleen invulling aan onze verantwoordelijkheid u tijdig te informeren over de actuele stand van zaken. Maar tevens stelt het college u met deze brief in de gelegenheid om --in opmaat naar de begroting-- kennis te nemen van de gedachten en opvattingen die op dit moment in uw Staten leven. Daarnaast informeert het college u in deze Kaderbrief over de eerste uitwerkingen van de beleidskaders voor de ambities van het college en het daaraan gekoppelde meerjarenbeeld. In het verlengde daarvan wordt u een procesvoorstel gedaan over hoe en wanneer het begrotingsproces verder wordt voorbereid en hoe wij Provinciale Staten betrekken in de informatievoorziening en besluitvorming daaromtrent.

Toelichting Kaderbrief
Het college van Gedeputeerde Staten heeft op dit moment zowel kwalitatief als kwantitatief onvoldoende zekerheden en gegevens, die nodig zijn om een verantwoorde, betrouwbare en bruikbare Kadernota op te kunnen stellen. Een belangrijk uitgangspunt voor het college is het vasthouden aan de ambities. Wij zijn ervan overtuigd dat vergroening, energietransitie, circulariteit, klimaat adaptatie, duurzame mobiliteit, gezonde leefomgeving, meer woningen, een aantrekkelijk cultureel leven en een gezonde en sociale economie, ondanks of juist dankzij de onzekere omstandigheden, nog steeds actueel en urgent zijn. Daarnaast blijven wij vol inzetten op organisatorische vernieuwingen en aanpassingen, zodat de organisatie optimaal wordt versterkt.

Ambities en adaptiviteit
In het afgelopen jaar is het nodige gebeurd wat het college sterkt in de overtuiging om de ambities na te blijven streven. Eerst kregen we te maken met de grote consequenties van een rechtelijke uitspraak rondom stikstofoxiden en ammoniak. Daarna werden we geconfronteerd met de uitbraak van het coronavirus en de zogeheten intelligente lockdown van onze samenleving. Beide crises laten zien dat de manier waarop wij onze samenleving inrichten en ordenen zal veranderen. Onze ambities uit het coalitieprogramma anticiperen gedeeltelijk op deze voorziene veranderingen. Daarnaast bieden beide crises onverwachte mogelijkheden voor het realiseren van de einddoelen terwijl de coronacrisis en stikstofcrisis anderzijds de weg soms langer maken, meer te nemen hindernissen opwerpen of tot een andere route dwingen. Duidelijk is in elk geval dat kansen alleen benut kunnen worden als adaptief wordt gehandeld en bestuur en organisatie wendbaarder worden zodat ingespeeld kan worden op de verwachte en onverwachte veranderingen in de omstandigheden. Daar past een meerjarenbegroting bij die ruimte biedt om tussentijds bij te sturen, die voldoende weerstandsvermogen heeft voor het opvangen van de toegenomen risico’s en die meer ruimte houdt in de jaren 2022 – 2024 voor de bekostiging van de beleidsdoelstellingen.

Deze pagina is gebouwd op 05/26/2021 14:11:28 met de export van 05/26/2021 14:04:13