Bijlage 1 - Financiële doorrekening

Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Nader uit te werken voorstellen

  • Programma Binnenstedelijke ontwikkeling

Het programma Binnenstedelijke ontwikkeling is een lopend programma. De afgelopen jaren is ingezet op de versnelling van woningbouw met een ambitie van 7.000 woningen per jaar. Dat is gerealiseerd. Het programma versnelt de woningbouw met een mix van instrumenten: expertise, subsidies, kennisontwikkeling, netwerk, challenges, garantstellingen en incidenteel een revolverend fonds. We voorzien de komende periode een voortzetting van het huidige succesvolle programma en een intensivering van de inzet op woningbouw vanwege:

  1. De ambitie van dit college om te groeien naar de realisatie van 10.000 woningen per jaar, waarvan tenminste 50% in het sociale en middeldure segment. Dit is een groei van bijna 43% t.o.v. de eerdere ambitie van 7.000 woningen.
  2. De stikstofproblematiek, waar wij knelpunten in woningbouwprojecten in beeld brengen, gemeenten stimuleren zo snel mogelijk een beroep te doen op de beschikbare ruimte in het SSRS, adviseren aan de ambtelijke taskforce stikstof, alternatieven zoals houtbouw in beeld brengen e.d.
  3. De corona-crisis en de daarmee gepaard gaande effecten op de economie vraagt een extra inzet van alle partijen op de woningmarkt, om te komen tot voldoende woningbouwproductie
  4. Regionale programmering leidt tot een intensiever overleg met gemeenten, waarvan een deel van de werkzaamheden bij het programma Binnenstedelijke ontwikkeling komt te liggen. Ook brengen we in beeld wat de woningbehoefte van de diverse doelgroepen is zoals de senioren, starters en 1- persoonshuishoudens en daar programma’s over afspreken.
  • Regiodeal Vitale Wijken U16 en aanpak in Amersfoort

De provincie en de gemeenten Utrecht, Zeist, Nieuwegein en Amersfoort werken samen aan een aanpak vitale wijken. Voor de U16- gemeenten geschiedt dit in nadrukkelijke samenwerking met het rijk waarbij onder leiding van het ministerie van LNV ook de ministeries van BZK, I&W, S&W, I&V en EZ zijn betrokken; optreden als 1 overheid staat daarbij voorop. In Amersfoort wordt de vitale wijken aanpak vooralsnog alleen met de provincie Utrecht opgezet. In de 4 wijken staat een integrale aanpak van de opgaven op het gebied van leefbaarheid, mobiliteit, duurzaamheid, gezonde leefomgeving gekoppeld aan de sociaaleconomische ontwikkelingen centraal. De provincie Utrecht steunt deze samenwerking en treedt naast de betrokken gemeenten op als co-financier. Het rijk wil bij een goed uitgewerkte vitale wijkenaanpak voor de U16-gemeenten ook co-financieren met 15 mln. euro.

Gezien de breedte van de aanpak, is samenwerking met allerlei organisaties in de regio én met het Rijk nodig. De provincie vindt het van belang dat er een provinciebrede aanpak is op het thema vitale wijken en dat het Rijk daarbij intensief betrokken wordt. Er wordt een monitoring opgezet om te leren van de aanpak in deze 4 wijken voor andere wijken in de provincie; het RIVM, de UU en de GGD voeren dit uit. De door ons ingediende propositie ‘aanpak vitale wijken U16’ is door het Rijk in afwachting van een definitief en uitgewerkt voorstel gehonoreerd. De nu aangevraagde middelen in deze Kaderbrief zijn bedoeld om de toegezegde cofinanciering vanuit de provincie te dekken.

Deze pagina is gebouwd op 05/26/2021 14:11:28 met de export van 05/26/2021 14:04:13