Nader uit te werken voorstellen
- Ondergrondse hoogspanningskabels
De gemeente Nieuwegein is voortvarend aan de slag met “de verkabeling” en zal dit jaar een aanvraag bij het Rijk indienen. De provincie zal over enkele maanden om een financiële bijdrage worden gevraagd. Een sterk element is dat met de verkabeling van de hoogspanningsleiding van in totaal ruim 3 kilometer in de wijk Blokhoeve ook circa 120 nieuwe woningen mogelijk worden. Voor de regio en provincie een belangrijke bijdrage aan de urgente woningbouwopgave. Dit naast de positieve effecten die het oplevert door het wegnemen van de veiligheids- en gezondheidsrisico’s en de verbetering van de woon- en leefkwaliteit. De totale kosten voor Nieuwegein kunnen tot circa 4 mln. oplopen. Voorgesteld wordt om hiervoor 1 mln. voor het jaar 2022 vast te leggen.
- Kwaliteitsimpuls VTH, inclusief uitstel bodemtaken naar gemeenten in 2021
De deelnemers aan de RUD Utrecht hebben opdracht gegeven voor een doorontwikkeling van de RUD Utrecht. Gezien de ontwikkelingen op het gebied van de Omgevingswet en bijv. energietransitie zal de RUD in staat moeten zijn om ook te acteren als strategisch adviseur voor haar VTH-taken. Hiermee wordt tevens invulling gegeven aan de ambitie uit het Coalitieakkoord voor een kwaliteitsimpuls van de VTH-taken.
Daarnaast neemt de provincie een bijzondere positie in in het veld van VTH. Naast grootste eigenaar/opdrachtgever wil de provincie nadrukkelijk een steviger rol pakken in de samenwerking op het gebied van VTH in de provincie. De doorontwikkeling zal een meerjarig traject zijn, waarbij binnen 2 jaar de eerste resultaten zichtbaar moeten zijn. De periode van 2020-2023 die daarvoor nodig is, wordt gezien als een implementatie periode waarna de verankering van de impuls zal landen in de bestaande organisatie van de RUD Utrecht en/of de provinciale organisatie.
De impuls voor de jaren t/m 2023 is aangemerkt als incidentele bijdrage van 175.000 euro per jaar. De structurele verhoogde bijdrage betreft 135.000 euro. Dit is gebaseerd op het voorlopige rapport van Berenschot ‘Naar een toekomstbestendige RUD’. Hierin wordt eveneens de rol van de provincie als middenbestuur nader geduid. Dit rapport wordt de komende maanden besproken in het AB van de RUD en daarna zo snel mogelijk met u gedeeld
De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld, terwijl de RUD juist tijdig mensen in dienst heeft genomen om dit per 1 januari van start te laten gaan. Dit leidt tot extra kosten die gedragen moeten worden door de deelnemende organisaties. Voor de provincie Utrecht wordt dit momenteel ingeschat op 100.000 euro. De RUD kan dit niet binnen de eigen algemene reserve opvangen door de tegenvallende opbrengsten in het huidige jaar.
Door de uitstel van de overdracht van bodemtaken naar gemeenten dient er incidenteel voor het jaar 2021 een bijdrage te worden verleend van 500.000 euro.
- Programma Klimaatadaptatie
De negatieve effecten van klimaatverandering nemen sterk toe in alle economische sectoren, zowel op de lange als op de korte termijn (toename van extremen). Extra inzet en investeringen zijn nodig om die effecten te verminderen en stappen te zetten richting een klimaatbestendige provincie. Daartoe dient klimaatadaptatie verankerd te worden in staand en te ontwikkelen beleid. Dat is een zaak van lange adem. Extra middelen zijn nodig om dit te realiseren, pilots- en voorbeeldprojecten te starten, concrete maatregelen te treffen en innovatie te bevorderen. Daarmee kan een ambitieus Programma Klimaatadaptatie worden ontwikkeld en gerealiseerd, zoals opgenomen in het coalitieakkoord. Een deel van de middelen wordt ingezet voor de uitvoering van de regionale adaptatiestrategieën van de werkregio’s en als bijdrage van de provincie aan de nationale Impulsregeling Klimaatadaptatie die vanaf 1 januari 2021 in werking treedt.
In het coalitieakkoord spreekt de coalitie de ambitie uit om te streven naar een volledig klimaatbestendige inrichting van de provincie in 2050, onder meer op basis van de volgende ambities:
- klimaatadaptatie integreren in de Omgevingsvisie en -Verordening;
- tot stand brengen van een ambitieus programma klimaatadaptatie;
- investeren in pilots en projecten en het matchen van rijksmiddelen;
- bij ruimtelijke plannen rekening houden met de toekomstbestendigheid van bijvoorbeeld woningen en wegen, om problemen met wateroverlast of peilbeheer voor te zijn.
Om aan deze ambities invulling te geven is een Programma Klimaatadaptatie 2020-2023 ontwikkeld: “Op weg naar een klimaatbestendig Utrecht”. Dit wordt op 8 juli ter vaststelling aan u voorgelegd.
Doel van dit programma is klimaatadaptatie richtinggevend onderdeel te maken van al het provinciale beleid en uitvoeringsinstrumentarium. De volgende doelen worden daarbij nagestreefd: bevorderen van bewustwording en stimuleren van gedragsverandering, ondersteunen van concrete fysieke maatregelen en projecten, verankeren van klimaatadaptatie in het eigen provinciale beleid, ondersteunen van regionale adaptatiestrategieën en versterken van kennis en monitoring. Het programma sluit aan op het advies van de Provinciale Commissie Leefomgeving (PCL) van februari 2020.
- Provinciaal Sportakkoord
In het huidige jaar wordt een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden van een provinciaal Sportakkoord. Hiervoor zijn we in gesprek met gemeenten. Het sportakkoord richt zich op sport in de openbare ruimte, duurzame accommodaties en inclusieve sport voor alle inwoners van de provincie Utrecht. Dit resulteert in een beleidsplan dat aan het eind van het jaar aan u zal worden aangeboden. Onze huidige verwachting is dat het nu gevraagde budget zal worden besteed aan specifieke producten/diensten van sportuitvoeringsorganisaties, gemeenten of andere partijen waarmee onze provinciale doelen gerealiseerd kunnen worden. Daarbij hoort kennisontwikkeling en het delen daarvan.