Bijlage 1 - Financiële doorrekening

Programma 4b. Energietransitie

Nader uit te werken voorstellen

  • Financieringsinstrumenten inclusieve energietransitie

Eind januari is het programmaplan Energietransitie 2020-2025 door uw Staten vastgesteld, voortbouwend op de ambities zoals verwoord in het coalitieakkoord. Dit programmaplan richt zich op energiebesparing en duurzame energieopwekking om daarmee de provinciale klimaatdoelen op een haalbare en betaalbare manier te realiseren.  Een apart voorstel om instrumentarium te ontwikkelen om inwoners te helpen, die zelf niet de middelen hebben om besparings- en verduurzamingsmaatregelen te treffen, is onderdeel van dit goedgekeurde programmaplan en zal in het najaar aan uw Staten worden voorgelegd.

We zetten hierbij in op kennisontwikkeling en -deling, het creëren van toegang naar het landelijk warmtefonds voor woningeigenaren die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering en het creëren van aantrekkelijke (markt)proposities voor een inclusieve energietransitie in onze innovatie aanpak.

In de Kaderbrief is hiervoor een bedrag opgenomen van 1,4 mln. in 2021, oplopend naar 3,2 mln. in 2024.

  • Participeren in energie-innovatietrajecten

Eind januari is het programmaplan Energietransitie 2020-2025 door uw Staten vastgesteld. Daarbij is door uw Staten het belang benadrukt om innovatie in de energietransitie te ondersteunen en is tevens de motie ‘Utrecht pakt kansen’ ingediend en – na enige aanpassingen – aanvaard. De kern van die motie is om ‘een kleine kern op te zoeken waar draagvlak is om mee te werken aan een pilot om een kern energieneutraal te maken met behulp van waterstof. En daarbij te inventariseren met alle relevante partijen, of en onder welke voorwaarden een pilot gestart kan worden, waarbij de lokaal opgewekte (wind- en zon) energie wordt opgeslagen door middel van waterstof en de kern op onder meer deze wijze energieneutraal gemaakt kan worden.’

Uit de inventarisatie is de volgende concrete mogelijkheid voor een pilot naar voren gekomen:
In het buitengebied is het moeilijk om vastgoed aardgasvrij / emissieloos te maken: warmtenetten zijn niet rendabel en het isoleren van dit soort woningen (i.v.m. all-electric toepassingen) zijn kostbaar. Er is dus een andere oplossing nodig en dat kunnen duurzame gassen, zoals waterstof, zijn. Tegelijkertijd wordt er onvoldoende gebruik gemaakt van het volledig vol leggen van boerderijen met PV-panelen omdat dit problemen oplevert met de teruglevering op het net. Waterstof kan wellicht een oplossing bieden. Om daar inzicht in te krijgen is een nadere verkenning nodig. Bovendien zijn er agrariërs die nadenken over een andere bedrijfsvorm; opwek van duurzame energie kan een optie zijn. Een aantal gemeentes heeft interesse om hier iets mee te doen.

Om bovenstaande pilot uit te kunnen voeren en tevens in te kunnen spelen op verzoeken om andere kansrijke innovaties op het gebied van energietransitie te ondersteunen, is een budget nodig van in totaal 0,35 mln. in 2021. Afhankelijk van de uitkomsten en resultaten zal het college in de loop van 2021 met voorstellen komen voor de daarop volgende jaren en de eventueel daarvoor benodigde budgetten.

Deze pagina is gebouwd op 05/26/2021 14:11:28 met de export van 05/26/2021 14:04:13